De CEO van Amazon, Jeff Bezos, heeft onlangs voor 1,8 miljard dollar aan Amazon-aandelen verkocht, misschien wel de grootste aandelenverkoop in de historie van het internetbedrijf.

Bezos verkocht meer dan 960.000 aandelen voor een bedrag van zo’n 1.900 dollar per aandeel in de laatste drie maanden van juli, zo blijkt uit de gegevens van de Security and Exchange Commission. Dat is zo’n 1,6 procent van Bezos’ totale aandeel in het bedrijf.

Het kan wel eens de grootste verkoop van Amazon-aandelen zijn die Bezos ooit gedaan heeft sinds hij het bedrijf meer dan 20 jaar geleden oprichtte, zo schrijft Forbes.

Bezos heeft ook 19,7 miljoen aandelen aan zijn ex-vrouw MacKenzie Bezos overgedragen, daarmee is zij de op een na grootste aandeelhouder geworden, zo merkt Bloomberg op. Haar aandeel van 4 procent is zo’n 37 miljard dollar waard.

Het is niet duidelijk waarom Bezos heeft besloten zijn aandelen op dit moment te verkopen. Voor de zekerheid was de aandelenverkoop gepland volgens een zogenaamde 10b5-1 opzet waarbij aandelen verhandeld worden op vooraf vastgestelde tijdstippen om eventuele schijn van handel met voorkennis te voorkomen.

Slecht teken

Toch wordt de verkoop van een groot aandelenpakket door een topman vaak gezien als een slecht teken, omdat het de suggestie wekt dat die persoon niet meer zo positief is over de potentie van het bedrijf als dat hij eerder was.

Als eigenaar van meerdere andere bedrijven, waaronder een ruimtevaartorganisatie en de Washington Post, is Bezos wel met veel verschillende dingen bezig. Er kunnen talloze redenen zijn waarom hij de aandelen heeft verkocht en die hoeven niet per se iets met Amazon te maken te hebben.

Dit zijn onze sterkste vermoedens over het doel van het geld dat de aandelenverkoop heeft opgeleverd. En onze inzichten over de grote problemen die met deze stap van Bezos samenvallen en die de toekomst van Amazon onzeker kunnen maken.

Amazon kon niet direct reageren op vragen van Business Insider over de aandelenverkoop.


Het recent door het Amerikaanse ministerie van Justitie aangekondigde onderzoek naar de grote techbedrijven heeft de beurswaarde van Amazon, Google, Facebook en Apple met miljarden doen kelderen.

Foto: David Becker/Getty Images; Saul Loeb/AFP/Getty Images; Mark Wilson/Getty Images; Saurabh Das/AP Photo; Justin Sullivan/Getty Images; Skye Gould/Business Insider

Het Amerikaanse ministerie van Justitie liet op 23 juli weten dat het een onderzoek zou starten naar online marktleiders in zoekmachines, social media en e-commerce. Dit om te zien of deze bedrijven de vrije markt belemmeren.

Hoewel er geen namen van bedrijven genoemd werden, kwam de aankondiging na een artikel van de The Wall Street Journal dat duidelijk maakte dat het ministerie en de beurswaakhond de jurisdictie over onderzoek naar Amazon, Facebook, Google en Apple hadden verdeeld.

De koersen van Amazon, Apple, Facebook en Google-moederbedrijf Alphabet hadden 23 juli nabeurs flink te lijden, waarbij in een klap 33 miljard aan beurswaarde van de vier bedrijven werd weggevaagd. Amazon sloot na het nieuws een procent lager, wat neerkomt op een verlies van 9,8 miljard op de totale beurswaarde.


Amazon vormt samen met Google, Facebook en Apple de kern van de discussie over de vraag of techbedrijven niet te veel macht hebben en daarmee concurrentie belemmeren.

Foto: Amazon; Apple; Facebook; Google; Samantha Lee/Business Insider

Topmannen van deze bedrijven getuigden in juli voor een mededingingscommissie van het Amerikaanse Congres om vragen te beantwoorden over hun bedrijfsvoering en of ze het voor kleinere bedrijven moeilijker maken om te kunnen concurreren.

De Democratische senator en presidentieel kandidaat Elizabeth Warren riep begin dit jaar op tot regulering van "big tech", bedrijven zoals Amazon. Met haar plan worden grote organisaties met een wereldwijde omzet van meer dan 25 miljard geclassificeerd als 'nutsplatform' en kunnen bepaalde overnames uit het verleden zelfs worden teruggedraaid.

Deze kritieken hebben er voor gezorgd dat de grote technologiebedrijven hun bedrijfsvoering sterker dan ooit verdedigen. In zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders van april refereerde Bezos niet letterlijk aan de discussie rond de technologiebedrijven. Hij benadrukte wel het succes dat kleine en middelgrote bedrijven hebben op zijn platform en noemde Amazon maar een 'kleine speler' in de wereldwijde retailwereld.


Het is mogelijk dat Bezos een deel van het geld wil besteden aan Blue Origin, zijn particuliere ruimtevaartorganisatie

Foto: sourceAxel Springer/Blue Origin/ Business Insider

Bezos liquideert voor 1 miljard aan Amazon-aandelen per jaar om Blue Origin te financieren, vertelde hij bij een evenement dat georganiseerd werd door Axel Springer, moedermaatschappij van het Engelstalige BusinessInsider.com, in april.

"De enige manier waarop ik zoveel financiële middelen kan inzetten is door mijn Amazon-winsten aan te wenden voor ruimtevaart", zei Bezos destijds. "Blue Origin is duur genoeg om dat vermogen te kunnen gebruiken."


Hij heeft ook een goed doel, het Bezos Day One Fund.

Foto: sourceReuters/Joshua Roberts

Bezos is misschien niet zo'n filantroop als andere groten uit de techindustrie, zoals Bill Gates. Maar.. hij heeft wel een goed doel: het Bezos Day One Fund dat non-profits steunt die zich inzetten voor dakloze families en kleuterscholen bouwen in buurten met lage inkomens. Hij is dat fonds gestart met een investering van 2 miljard dollar dus het is mogelijk dat hij geld van de aandelenverkoop gebruikt voor dit project.

Lees meer over Amazon: